Klubweb.cz - profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na www.klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

V neděli do Vítkovic

03.05.2018 | Christos Providas

Po výstavbě nového stadionu byl další velkou událostí klubu postup do první ligy v sezoně 1948-49. Za Vítkovice tehdy nastupoval pozdější dlouholetý fotbalový trenér a funkcionář Jiří Starosta

sportovní obojživelník Vladimír Bouzek, pozdější trenér Dukly Jaroslav Vejvoda a především asi nejslavnější hráč české fotbalové historie, Pepi Bican. Ten dokonce ve vítkovickém dresu ve svých sedmatřiceti letech získal svůj devátý, poslední titul krále střelců za 22 vstřelených gólů.  Třetí rok v první lize ale znamenal pro Vítkovice pád. Nastalo tak devětadvacet let dlouhé čekání na první ligu. Vítkovice se jí dočkaly až v roce 1981. A o pět let později přišel pro vítkovický klub rok snů. V sezóně 1985-86 se Vítkovice poprvé a dosud naposledy staly mistry Československa pod trenérem Ivanem Kopecký.

Vítkovice se neztratily ani v evropských pohárech. V PMEZ porazily Paris Saint Germain a nad jejich síly bylo až FC Porto. Spanilá jízda pokračovala o rok později v Poháru UEFA, který si Vítkovice zahrály jako československý vicemistr. Na kopačkách Vítkovic postupně pohořeli hráči AIK Stockholm, Dundee United a Vittoria Guimaraes. Spanilá jízda skončila až ve čtvrtfinále, kdy nad síly vítkovického celku byl Espanyol Barcelona. V lize už to ale tak slavné nebylo, mužstvo prošlo výprodejem, navíc ho postihla ekonomická krize. Výsledkem byl pád do druhé ligy v sezoně 1993-94 a následná nešťastná fúze s Karvinou. Kvůli ní se Vítkovice dostaly až do MSFL, ze které ale naštěstí hned za rok postoupily zpět do druhé nejvyšší soutěže. Největšího úspěchu ve druhé lize dosáhli Vítkovičtí v sezóně 2002-03, kterou zakončili na čtvrtém místě tabulky. Ve druhé lize působili Vítkovičtí nepřetržitě od sezóny 1996-97 až do sezóny 2009-10, kdy následoval sestup do MSFL. Podzimní část sezóny 2010-11 zakončili Vítkovičtí na pátém místě tabulky, ale klub zmítající se v ekonomických problémech skončil v insolventním řízení a fakticky zanikl. I přes veškerou snahu vedení klubu a fanoušků sezónu nebylo možné dohrát a klub po podzimní části odstoupil z MSFL.
V červenci pak vzniklo občanské sdružení FC Vítkovice 1919, pod kterým odehrál nově vytvořený tým pod stejným názvem sezónu v ostravské městské soutěži. Před následující sezónou pak došlo k fúzi klubů Fotbal Poruba 2011 a FC Vítkovice 1919 a vznikl nový subjekt – MFK Vítkovice.

Náš soupeř je po 25. kolech ve Fortuna národní lize na sestupové patnácté příčce (6-6-13-28:43-24). Na domácím trávníku zvítězil z dvanácti zápasů sice jen v pěti, ale v nich neinkasoval gól ani v jediném střetnutí při skóre 13:0. Právě v tom posledním domácím duelu v dohrávaném utkání ve středu rozdrtil Blanické rytíře. Branky:30. a 68. Twardzik, 71. Motyčka, 86. Pašek. Sestava Vítkovic: Květon – Cverna, Tkáč (59. Malík), Dramé, Hýbl – Pašek, Motyčka, Okleštěk (84. Ožvolda), Twardzik – Mišinský (36. J. Kučera) – Mrázek. Trenér: Grmela.


Přehled domácích výher Vítkovic: Příbram 1:0, Frýdek-Místek 5:0, Varnsdorf 1:0, České Budějovice 2:0, Vlašim 4:0.


 V podzimním střetnutí na Strahově jsme prohráli s Vítkovicemi v sestavě Soukup (46. Frydrych)-Rothe, Opluštil, Duben-Katidis, Liener (35. Dordevič), Verner (44. Bareš), Ruml-Vopat, Hejný, Jukl 0:2 po gólech Vasiljeva (38.) a Mišinského z penalty (86.).

 

        Střetnutí 26. kola FNL Vítkovice-Olympia začne v neděli v 15. hodin.

 
Aktuální články
Loučení v městě perníku

Zápas o poslední body v letošním ročníku Fortuna národní ligy vybojujeme v pátek v Pardubicích

 
Stejskal v nominaci „21″

Česká fotbalová jednadvacítka sehraje dva přípravné zápasy s Rakouskem (31. května v Zell am See a 3. června v Kuchlu).

 
Tříbodová záchrana

Základ ke konečnému vysokému vítězství jsme položili už v prvním poločase po jednom z nejlepších výkonů jara. Ve 14. minutě…

 
Nedělní povinnost: ZVÍTĚZIT!
 
FK Ústí nad Labem – FK Olympia Praha
 
Ve středu v Ústí nad Labem
 
FK Olympia Praha – SFC Opava
 
V sobotu přijede suverén FNL
 
MFK Vítkovice – FK Olympia Praha
 
FK Olympia Praha – FK Baník Sokolov
 
Utkání
Muži A | Sobota 12.05.2018, 10:15
27. kolo
1:1
FK Olympia Opava
 
Muži A | Středa 16.05.2018, 18:00
28. kolo
2:0
Ústí n. L. FK Olympia
 
Muži A | Neděle 20.05.2018, 13:15
29. kolo
4:1
FK Olympia Znojmo
 
 
FK Olympia a.s.- kontakt: info@fkolympia.cz RSS